Sunday, 25 March 2012

Budaya Politik Ala Samseng

Ahmad Shabery Cheek dihalang hadir program Permatang Pauh


Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek terkejut kerana tidak menyangka akan dihalang kira-kira 100 penyokong parti pembangkang daripada menghadiri majlis pelancaran Gelombang Biru di kawasan Parlimen Permatang Pauh hari ini.

Ahmad Shabery yang juga bapa angkat kepada UMNO bahagian Permatang Pauh berkata, insiden itu menggambarkan bahawa ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mula rasa terancam.

Ramai yang ditahan dan dihalang daripada hadir ke majlis ini. Kenderaan yang saya naiki juga ditahan dan dihalang untuk ke sini, tetapi mujur dengan bantuan pihak polis keadaan dapat dikawal.

Ahmad Shabery berkata, insiden itu tidak sepatutnya berlaku kerana tindakan penyokong parti pembangkang itu bertentangan dengan perjuangan kebebasan bersuara dan demokrasi yang digembar-gemburkan pembangkang dan sering menuduh anggota BN sebagai gengster.

*************************************

PS merasa inilah adalah salah satu daripada "budaya politik" berfikiran sempit yang ke arah keganasan serta kekacauan agar menimbulkan ketegangan antara kita.

Budaya poltik keganasan amat merugikan dan tiada memberi apa apa faedah kepada masyarakat dan negara. Ini perlu diingatkan bersama, bahawasanya politik juga adalah sebahagian dari asas pendidikan yang melibatkan budaya, proses penyampaian/hujahan dan penawaran sebelum dinilai oleh rakyat.

Budaya politk Malaysia amat berbeza kerana kita terikat dengan peraturan agama, adat resam budaya dan tatasusila ketimuran. Budaya politik ala samseng ini adalah sebahagian daripada agenda pembangkang untuk "menghalalkan" cara bagi mencapai hasrat dan tujuan politiknya.

Adalah tidak wajar jika budaya politik ala samseng ini digunapakai dalam kancah politik tanah air kerana ianya memberi contoh serta tauladan yang tidak baik kepada golongan belia/anak muda akan datang dalam mewarnai senario politik di negara ini. Sebab itulah PS menekankan bahawa politik juga adalah sebahagian dari sistem pendidikan.Seharusnya, kita berpolitiklah dengan bijak dan tidak lari dari asas-asas ketimuran, keharmonian dan kesejahteraan.

Rakyat juga sudah cerdik dalam suasana politik sekarang. Mereka menilai dan melihat parti mana yang boleh memberikan keyakinan, harapan serta penawaran yang baik kepada rakyat?. Parti mana yang boleh merasai, menjiwai denyut nadi rakyat? Parti mana yang akan memacu dan membawa kemajuan kepada rakyat dan negara?. Rakyat juga melihat dan menilai parti mana yang sukakan keganasan/kekacauan? Rakyat juga tahu parti mana yang sanggup menghalalkan cara untuk mendapatkan kemenangan dengan mengenepikan kepentingan bangsa dan agama? Rakyat juga tahu parti mana yang sukakan perpecahan ataupun perpaduan. Semuanya rakyat tahu dan semuanya akan dinilai dan keputusannya ditangan rakyat. 

Memang tidak syak lagi, bahawa pembangkang agak gusar tentang perkembangan politik terkini dengan sokongan serta dokongan rakyat terhadap kepimpinan Barisan Nasional yang ternyata mempunyai kelebihan kerana Barisan Nasional bukan sekadar menabur janji sahaja tetapi telah terbukti mampu melaksanakan segala janji, tugas dan tanggungjawab serta memberikan yang terbaik kepada rakyat.

Tiada lagi pilihan yang terbaik kecuali Barisan Nasional.

Salam Perjuangan 

"Suara Belia/Anak Muda Bersatu, Tidak Dapat Dikalahkan"


Wan Salwati Hj.Abdullah
Ketua Puteri UMNO Bah.Seremban / Exco Puteri UMNO Malaysia
MKT Gerakan 4B Malaysia / Presiden Majlis Belia Negeri N.Sembilan
Ahli Lembaga Penasihat IKRAR Malaysia.


Mengujakan!!!!

Gambar-Gambar Sempena Lawatan Perdana Menteri Ke Negeri Sembilan
( Port Dickson & Sikamat )


PS selaku Ketua Pergerakan Puteri UMNO Bahagian bersama seluruh Ahli Jawatankuasa Bahagian serta Ahli Puteri Bahagian Seremban, mengucapkan ribuan terima kasih kepada YAB Perdana Menteri yang juga Presiden UMNO Malaysia yang sudi hadir untuk bersama-sama rakyat Negeri Sembilan terutama di Dun Sikamat. Kehadiran YAB Perdana Menteri ini akan membakarkan lagi semangat untuk terus berkerja dan berusaha agar kejayaan dan kemenangan memihak kepada Barisan Nasional/UMNO dalam PRU-13.

Salam Perjuangan

"Suara Belia/Anak Muda Bersatu, Tidak Dapat Dikalahkan"


Wan Salwati Hj.Abdullah
Ketua Puteri UMNO Bah.Seremban / Exco Puteri UMNO Malaysia
MKT Gerakan 4B Malaysia / Presiden Majlis Belia Negeri N.Sembilan
Ahli Lembaga Penasihat IKRAR Malaysia. 
PM : DI SIKAMAT, N.SEMBILAN.

RM1.4b untuk warga emas, OKU dan ibu tunggal


Kerajaan memperuntukkan sejumlah RM1.4 bilion bagi membantu golongan warga emas, Orang Kurang Upaya (OKU) dan ibu tunggal di seluruh negara, pada tahun ini kata Datuk Seri Najib Tun Razak. Perdana Menteri, berkata daripada jumlah itu, RM478 juta diperuntukkan bagi membantu 135,000 warga emas melalui bantuan bulanan RM300.

Di Majlis Mesra Rakyat dan Pelancaran Kempen Kesedaran Sayangi Warga Emas di Padang Awam Desa Rhu, Sikamat, beliau berkata bantuan berkenaan adalah sebahagian daripada dasar kerajaan untuk menentukan bahawa jaringan keselamatan sosial di negara ini dapat perkukuhkan.

Kita tidak boleh mengamalkan dasar negara kebajikan yang diamalkan oleh negara-negara Barat, yang hari ini ekonomi mereka sudah merudum, kerana tanggungan itu tidak dapat ditampung.

Oleh itu, kita tidak boleh pilih jalan ini dan kita perlu memperkuatkan jaringan keselamatan sosial kita melalui program Kebajikan Rakyat 1Malaysia, melalui bantuan-bantuan seperti mana yang telah kita lalukan termasuk Khidmat Bantu di Rumah, Unit Khidmat Penyayang Warga Emas dan lain-lain bantuan.

Beliau berkata, walaupun kerajaan menyediakan pelbagai bentuk bantuan untuk golongan warga emas, bantuan paling besar yang harus disumbangkan adalah daripada individu yang merupakan anak-anak kepada warga emas.

Kepada seluruh masyarakat dan pengundi di Dun Sikamat, seharusnya kita melihat keperihatinan serta kesungguhan kerajaan Barisan Nasioanl dalam usaha menjaga serta menitik berat golongan warga emas, OKU dan ibu tunggal di seluruh negara. Jelas terbukti, bahawasanya perjuangan Barisan Nasional untuk rakyat Malaysia adalah menyeluruh dan tiada golongan atau kelompok yang akan tertinggal atau tidak merasai bantuan kerajaan.

Kesinambungan ini pasti akan berterusan jika Barisan Nasional dapat mempertahankan kuasa yang ada sekarang ini. Oleh itu, tugas kita hanyalah satu, iaitu memastikan kemenangan, kejayaan dan menawan kembali setiap kerusi yang dipertandingkan dalam pilihan raya yang lepas dapat kuasai semula oleh Barisan Nasional.

BN The Only Party

Salam Perjuangan

"Suara Belia/Anak Muda Bersatu, Tidak Dapat Dikalahkan"

Wan Salwati Hj.Abdullah
Ketua Puteri UMNO Bah.Seremban / Exco Puteri UMNO Malaysia
MKT Gerakan 4B Malaysia / Presiden Majlis Belia Negeri N.Sembilan
Ahli Lembaga Penasihat IKRAR Malaysia. 

PM : DI PORT DICKSON, N.SEMBILAN

Penduduk teruja terima rumah mampu milik daripada Najib


Penduduk Taman Intan Duyung, Port Dickson di sini teruja apabila Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sudi menyaksikan penyerahan rumah mampu milik berkualiti daripada pemaju kepada kerajaan negeri untuk diserahkan kepada penduduk yang layak.

Walaupun majlis berkenaan simbolik kepada penyerahan sebenar rumah kepada penduduk yang akan dibuat melalui undian tidak lama lagi, penduduk optimis, ia satu pemberian yang ikhlas dalam memastikan rakyat mendapat kehidupan yang lebih sejahtera dan selesa.

 

Keyakinan rakyat bertambah, PRU semakin dekat - PM

 


Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, rasa keyakinan rakyat terhadap kerajaan semakin bertambah dan itu tandanya pilihan raya umum semakin dekat.

Barisan Nasional (BN) diyakini dapat memenangi tampuk pemerintahan sekali gus memenangi pilihan raya umum akan datang dengan mengambil kira calon yang dipilih itu hendaklah berkriteria calon yang boleh memenangkan parti.

Saya rasa-rasalah dan bila sudah dekatlah tu (pilihan raya umum),” katanya dalam ucapan pada majlis penyerahan 70 Rumah mampu milik berkualiti tinggi di Taman Intan Duyung, Port Dickson, dekat sini hari ini

PS mengucapkan terima kasih kepada YAB Perdana Menteri Malaysia dan juga YAB Menteri Besar Negeri Sembilan yang begitu perihatin tentang permasalahan rakyat tanpa mengira bangsa khususnya di Negeri Sembilan dan amnya diseluruh tanah air.


Salam Perjuangan


"Suara Belia/Anak Muda Bersatu, Tidak Dapat Dikalahkan"

Wan Salwati Hj.Abdullah
Ketua Puteri UMNO Bah.Seremban / Exco Puteri UMNO Malaysia
MKT Gerakan 4B Malaysia / Presiden Majlis Belia Negeri N.Sembilan
Ahli Lembaga Penasihat IKRAR Malaysia.