Sunday, 11 March 2012

Sokongan rakyat kepada BN semakin utuh.Sudah tiba masa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mengumumkan pembubaran Parlimen bagi membolehkan Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) mengambil tempat berikutan sokongan rakyat yang semakin meningkat hasil pelbagai program transformasi. Sehubungan itu beberapa penganalisis berpendapat waktu terbaik untuk mengadakan PRU-13 penghujung Mei atau awal Jun depan dengan mengambil kira pelbagai faktor semasa termasuk keselesaan petugas pilihan raya membuat persiapan di sekolah yang dijadikan pusat mengundi.

Kaji selidik terbaru Merdeka Center mendapati kadar sokongan rakyat terhadap pentadbiran Najib meningkat 10 peratus kepada 69 peratus selepas berjaya memulihkan prestasi ekonomi negara dan pelaksanaan pemberian wang bantuan kepada golongan berpendapatan rendah di bawah Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M).

Kajian mendapati Perdana Menteri mendapat sokongan kuat di kalangan rakyat yang berpendapatan kurang daripada RM1,500 sebulan, dengan empat per lima komuniti India dan 74 peratus masyarakat Melayu turut memberikan Najib sokongan.

Bagaimanapun, Perdana Menteri tidak seharus menunggu lebih lama untuk merasai peningkatan sokongan yang lebih tinggi kerana ia akan mendedahkan kerajaan kepada risiko.

Dalam konteks politik Malaysia, bukannya ideologi parti yang penting tetapi parti mana yang boleh memberikan manfaat kepada rakyat dalam bentuk praktikal dan mampu dirasai dalam masa terdekat.

PS berharap, jika berlakunya PRU-13 nanti, janganlah ada sebotaj sesama kita dalam menyatakan ketidak puasan hati jika si A tidak menjadi calon atau pun sebaliknya. Kuatkan tekad dan penyatuan dikalangan kita, jangan ada ruang atau peluang bagi pihak pembangkang untuk memecah belahkan keutuhan yang telah dibina.
Utamakan Parti bukannya Peribadi.

Politik Terkini !!!

PENGUNDURAN SHAHRIZAT KEPUTUSAN YANG TEPAT.

Pemimpin UMNO menyambut baik tindakan Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil untuk melepaskan jawatan sebagai Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat seperti yang diumumkannya hari ini.
Naib Presiden UMNO,

Datuk Seri Mohd. Shafiee Apdal berkata, langkah yang diambil oleh Ketua Wanita itu baik dan tepat pada masanya demi menjaga kepentingan kerajaan Barisan Nasional (BN) dan juga parti.

"Kita sangat menghargai keputusan yang telah dibuat oleh Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil. Ianya adalah baik dan tepat pada masanya untuk pastikan kejayan kerajaan dan Barisan Nasional (BN).
"Ini juga tidak ada kaitan dengan dia bersalah atau tidak, tapi semuanya dilakukan adalah demi kepentingan kerajaan dan juga parti,” katanya yang juga Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah ketika dihubungi.
Shahrizat mengumumkan pengundurannya apabila tempoh pelantikannya sebagai Anggota Dewan Negara tamat 8 April depan.

Bagaimanapun, katanya beliau akan kekal sebagai Ketua Wanita UMNO dan Ketua Wanita BN), selepas berfikir dengan panjang lebar bagi meneruskan tugas dan amanah yang telah diberikan kepadanya.
Dalam pada itu, Mohd. Shafiee meminta agar golongan wanita tidak berasa terjejas dengan pengunduran Shahrizat selaku menteri kerana kerajaan memberi jaminan tidak akan mengabaikan kepentingan dan sumbangan wanita kepada pembangunan negara

PS tetap akan menyokong apa sahaja kemajuan yang ingin dibawa oleh kerajaan dan parti untuk kepentingan wanita supaya terbela. Peminpin datang dan pergi. PS juga berkeyakinan penuh bahawa UMNO dan Barisan Nasional tidak ketandusan pemimpin bagi mengepalai kementerian yang menjaga hal ehwal wanita tidak kira dibandar, luar bandar, kota mahu desa.

Walau bagaimanapun ucapan tahniah dan terima kasih PS kepada Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil diatas jasa serta sumbangan beliau dalam membangunkan pembangunan wanita Malaysia.