Tuesday, 13 March 2012

Fikir-Fikirkan....

“BENARKAH Mahasiswa Melayu gemar berpolitik?”

Bukan prejudis atau sinikal, namun kebangkitan ketara mahasiswa Melayu dalam gelanggang politik sejak kebelakangan ini sukar menepis andaian itu.   


 Pelbagai pihak pening melayan kerenah dan mencari jawapan paling konkrit mengapa golongan terbabit bertindak demikian meskipun banyak tolak ansur diberikan. Sukar mencari jawapan mengapa hanya mahasiswa Melayu lantang bersuara dan mahu menegakkan pendirian? Mengapa bukan mahasiswa bangsa lain?

Walaupun kurang menyenangkan, mahasiswa Melayu masih mendominasi tempat di institusi pengajian tinggi (IPT). Pembabitan dalam politik tidak terhad kepada bangsa, namun mahasiswa Melayu lebih menguasai keadaan bertitik tolak sejarah perjuangan terdahulu.

Justeru, mereka kelihatan lebih ‘garang’ dan terkehadapan dalam hal ini, apatah lagi jumlahnya ramai, mempunyai banyak kelebihan selain senario politik sendiri yang memerlukan sokongan mereka.

Penonjolan mahasiswa Melayu dalam politik menimbulkan reaksi berbeza dengan sebahagian besar beranggapan mereka masih mentah hingga dianggap mudah dipergunakan pihak yang mempunyai kepentingan.

Selain itu, pembabitan secara aktif atau keterlaluan dibimbangi mengganggu proses pengajian sedangkan bangsa lain bersikap ‘berdiam diri’ dan lebih menumpukan perhatian pada pelajaran.

Jika dilihat kepada sejarah lama banyak mempengaruhi jiwa dan perjalanan politik mahasiswa Melayu dan perlu diakui kerana budaya serta kekuatan golongan terbabit terbina atas dasar memperjuangkan kebenaran.
Kita menelusuri sejarah dulu, mahasiswa Melayu sinonim dengan perjuangan politik. Mereka ada paksi kukuh untuk menyalurkan perjuangan.

Justeru, apa yang berlaku kini hanyalah kerana mereka meneruskan kesinambungan perjuangan dan tradisi dulu. Bukankah masyarakat Melayu memang terkenal dengan perjuangan politiknya? Mahasiswa bukan Melayu pun terbabit dalam politik kampus, cuma bilangan mereka kecil berbanding pelajar Melayu.

Politik tidak terhad kepada satu bangsa dan politik bukan pentas membawa bencana selagi ia menggunakan saluran yang betul. Apa dikesalkan, ramai suka melabelkan politik sebagai pentas ‘menghancurkan’ mahasiswa Melayu sedangkan mereka tidak mengkaji kelebihannya. Ibarat seperti menjatuhkan hukuman tanpa usul periksa.

Politik juga pentas untuk belajar, membina kemahiran diri dan sebagainya. Jadi kenapa politik sering kali digembar-gemburkan sebagai platform kotor.

Seharusnya mereka beri ruang kepada golongan ini untuk mempraktikkan ilmu masing-masing. Ini kerana
politik juga boleh diibaratkan sebagai karya seni yang mampu melahirkan insan patriotik selain peka pada kehendak semasa. Ramai melihat politik dengan gambaran mata kasar bagaimana mahasiswa bersuara lantang, saling memprovokasi sehingga melahirkan golongan kurang bermoral. Tapi adakah mereka sedar pentas itu juga berjaya melahirkan ramai pemimpin?

Mahasiswa bukan saja memerlukan suntikan akademik untuk berjaya, malah mekanisme lain sebagai sokongan. Cuma dalam hal ini (politik), mahasiswa Melayu lebih menguasainya. Mahasiswa Melayu memang memerlukan satu pendekatan baru untuk membantu mereka melihat perspektif persekitaran dalam konteks berbeza.

Selama ini, mereka disogokkan dengan pendidikan berasaskan akademik semata-mata sedangkan ilmu boleh datang dengan pelbagai cara. Dalam politik, mereka boleh merasai pelbagai situasi dan dimensi.

Bukankah ini satu pembelajaran yang baik, praktikal dan unik? Kita mahu lahirkan graduan serba boleh dan mantap, jadi berikanlah peluang itu.

PS merasakan mahasiswa Melayu suka berpolitik adalah pandangan kurang tepat dan berat sebelah.
Seharusnya masyarakat perlu melihat dalam kaca mata menyeluruh mengapa mahasiswa Melayu begitu proaktif dalam konteks ini.

Adalah tidak adil mengatakan hanya mahasiswa Melayu suka berpolitik sedangkan bangsa lain tidak kisah. Pandangan itu terlalu skeptikal dan serkap jarang. Kebangkitan dalam politik ada sebabnya seperti mahu memperjuangkan hak dan pandangan tapi tidak juga melupakan pelajaran.

Jangan pandang prejudis pada mahasiswa yang ingin bersuara atau berpolitik. Ini juga akan menyebabkan pergolakkan yang besar dan tidak secara langsung menghakis minat serta sokongan dari golongan mahasiawa sendiri yang ingin mencari ruang dan peluang agar suara dan pandangan mereka didengari. Oleh itu, PS menyarankan agar keterbukaan perlu ada dalam mewarnai senario politik yang global.

Adalah menjadi kepastian bahawasanya Mahasiswa yang ada di Malaysia pada hari ini terdiri daripada Golongan BELIA dan ANAK MUDA.


Salam Transformasi Paradigma Belia Alaf Baru
"Suara Belia Bersatu Tidak Dapat Dikalahkan" 

Suara Belia


Ucapan Presiden Majlis Belia Negeri, Negeri Sembilan Wan Salwati Hj Abdullah
di Majlis Penutupan Bengkel Pengurusan Persatuan Belia 2012