Saturday, 24 March 2012

AYUH KITA GEGARKAN

Majlis sambutan ulang tahun UMNO ke-66 pada 1 hingga 13 Mei.


Kepada pembaca yang budiman, PS memohon agar kita dapat mewar-warkan kepada sahabat/kenalan semua untuk bersama-sama ke Majlis Sambutan Ulang Tahun UMNO ke-66, pada 1 hingga 13 Mei dengan acara kemuncak berlangsung di Stadium Nasional Bukit Jalil pada 11hb Mei 2012.

Difahamkan juga, pelbagai pengisian sambutan akan diadakan termasuk :-

  • Majlis Bacaan Tahlil dan Yasin
  • Anugerah Melayu Terbilang 
  • Larian Melayu UMNO
  • Karnival Hari UMNO
  • Pertandingan futsal
  • Konvoi Motosikal
  • Forum Media.
Oleh itu, janganlah kita melepaskan peluang yang disediakan ini untuk bersama-sama dalam Majlis Sambutan Ulang Tahun UMNO ke-66 ini. Kepada Belia/Anak Muda di Malaysia ini, ayuh kita gegarkan Stadium Bukit Jalil.

Salam Perjuangan

"Suara Belia/Anak Muda Bersatu, Tidak Dapat Dikalahkan"
Wan Salwati Hj.Abdullah
Ketua Puteri UMNO Bah.Seremban / Exco Puteri UMNO Malaysia
MKT Gerakan 4B Malaysia / Presiden Majlis Belia Negeri N.Sembilan
Ahli Lembaga Penasihat IKRAR Malaysia.


TERIMA KASIH JPAM

MAJLIS ANUGERAH PENTAULIAHAN JPAM

Majlis Pentauliahan Pangkat JPAM oleh YB.Dato' Seri Hishammuddin Tun.Hussein di Padang Awam Paloh, Kluang, Johor Darul Takzim. Turut menerima pangkat Penolong Pesuruhjaya Kehormat YB.Dato' Razali Ibrahim dan Mejar Bersekutu Tuan Syahrin Jamlauddin. ( Sabtu 24hb.Mac 2012 )


Bersatu Demi Parti

Shahrizat kekal Ketua Wanita UMNO Malaysia

Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini menegaskan Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil kekal sebagai Ketua Pergerakan Wanita UMNO walaupun Naib Ketuanya, Datuk Kamilia Ibrahim mendesak beliau melepaskan jawatannya.

Ini kerana jawatan Ketua Wanita UMNO dipilih oleh ahli dan mengikut prinsip, selagi tiada kesalahan dibuktikan tidak ada sebab untuk Shahrizat melepaskan jawatannya.

Semalam telah berlangsung Perhimpunan Wanita UMNO bersama Presiden di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Putra Kuala Lumpur dan Presiden UMNO turut mengumumkan perakuan daripada Shahrizat dan Kamilia akan bekerjasama sepenuhnya sebagai satu pasukan.

Manakala, Ketua Wanita UMNO, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil tidak berkecil hati dengan tindakan Naib Ketuanya, Datuk Kamilia Ibrahim yang mendesak beliau meletakkan jawatan dalam parti. Desakan Kamilia itu tidak akan menjejaskan hubungan baik mereka yang telah terjalin sejak sama-sama belajar di Kolej Tunku Kurshiah (TKC), Seremban suatu ketika dahulu.

"Saya amat memahami cara Kamilia yang dianggap sebagai kakak dan tindakan beliau itu bukan satu perkara yang besar. Sebagai satu keluarga dalam Wanita UMNO, kita semua ada cara masing-masing. Sebagai Ketua Wanita UMNO, saya mesti terima segala cubaan sebab saya adalah payung kepada semua termasuk Kamilia," katanya.

Perpaduan dan mengutamakan parti adalah jalan terbaik dalam mencari jalan penyelesaian lebih-lebih lagi saat getir untuk menghadapi piliharaya yang akan datang tidak berapa lama lagi. Sikap yang ditunjukkan oleh kedua pemimpin wanita ini harus dipuji dan diteladani oleh kita generasi muda agar kita dapat menilai dan meletakkan keutamaan parti daripada menjadi mangsa mainan politik semata-mata.

Oleh itu, PS menyarankan agar kita dapat merapatkan barisan dan jurang antara kita sama ada perselisihan faham atau pun persengketaan yang berpuak-puak serta mencari titik pertemuan agar kepentingan parti keramat kita iaitu UMNO dan Barisan Nasioanl memperolehi kejayaan dalam PRU-13 yang akan datang.

Salam Perjuangan"Suara Belia/Anak Muda Bersatu, Tidak Dapat Dikalahkan"

Wan Salwati Hj.Abdullah
Ketua Puteri UMNO Bah.Seremban / Exco Puteri UMNO Malaysia
MKT Gerakan 4B Malaysia / Presiden Majlis Belia Negeri N.Sembilan
Ahli Lembaga Penasihat IKRAR Malaysia.Nurkilan Pembaca PS

Pemimpin Curang/Tamak/Tidak Bermoral Larut Dalam Godaan yang akhirnya membawa bencana.


Eustace Chester, dalam bukunya Love Without Fear menggunakan istilah "kongres curang" bagi menggantikan perbuatan hubungan seks. Hubungan seks yang dilihat sebagai curang ialah hubungan yang berlaku dalam keadaan bertentangan dengan peraturan, moral dan susila. Ia mungkin hubungan antara kekasih yang masih belum diikatkan dengan perkahwinan. Atau hubungan sulit dalam istilah sekarang. 

Tentunya hubungan itu berlaku secara sorok-sorok, atau sembunyi-sembunyi. Ia tidak akan berlaku secara terang-terangan. Ia akan mengakibatkan lebih banyak tafsiran negatif sehingga boleh menyebabkan kedudukan serta kepimpinan seseorang akan berubah, jatuh dan rebah.

Dalam sejarah manusia, sudah banyak pemimpin handal dan bijaksana menjadi "korban kongres" curang. Masyarakat Amerika Syarikat yang terkenal dengan seks bebas tetap tidak boleh menerima pemimpin mereka terbabit dengan "kongres curang". 

Kes Bill Clinton dan Monica Lewinsky telah menggugat pengaruh seorang Presiden dan Pemimpin No.1 Dunia sehingga dilihat sebagai seorang yang tidak lagi boleh dipercayai. Akhirnya siasatan dilakukan, dan sepanjang tempoh itu jugalah timbulnya pelbagai istilah dalam "kongres curang" itu, antaranya “Monicagate”, “Lewinskygate”, “Tailgate”, “Sexgate”, dan “Zippergate”.

Pada tahun 1963, berlaku skandal yang menyebabkan Setiausaha Negara Britain, John Profuno menghadapi tekanan apabila "kongres curangnya" dengan seorang wanita pengintip KGB, Christine Keeler terdedah dan tersebar. John Profuno pada mulanya cuba menafikan penglibatannya dalam skandal ini, sepertimana Bill Clinton membuat pengakuan bersumpah.  Akhirnya mereka rebah juga ke bumi akibat daripada "kongres curangnya".

Selain daripada itu, penglibatan Silvio Berlusconi, Perdana Menteri Itali yang dikatakan gemar mengadakan parti seks, melanggan pelacur dan mendampingi wanita seksi walaupun ada di antaranya masih di bawah umur. Beliau sanggup melakukan apa sahaja demi memuaskan "kongres curang" sehingga sanggup menipu tarikh lahir dan memberikan wang yang banyak. Kedudukannya semakin terancam. Masa depan politiknya juga menjadi semakin suram.

Dari perspektif sejarah, krisis politik atau kepimpinan yang melibatkan "kongres curang" adalah satu bentuk krisis moral. Krisis moral berlaku dalam semua masyarakat, termasuk masyarakat beragama. Menurut seorang ahli sosiologi Islam terkemuka pada abad ke-15, Ibnu Khaldun, kedudukan seseorang yang berkuasa amat mudah terpengaruh dengan pelbagai godaan, kemegahan, harta (wang) dan wanita. Makin tinggi kedudukan kuasa seseorang itu maka makin bertambah kuat godaan yang mengasak naluri dan minda.  
Maka, sejarah banyak mencatatkan bahawa sebab utama kejatuhan seseorang pemimpin ialah kerana larut dalam godaan sehingga tidak lagi mampu memenuhi kehendak rakyat.

Kebangkitan kuasa rakyat di Tunisia, Mesir, Yaman dan kini sedang hebat berlaku di Libya mempunyai kaitan rapat dengan larutnya pemimpin dengan godaan kemewahan tanpa mempedulikan rakyat. Semakin lama berkuasa, pemimpin-pemimpin terbabit telah membina kekayaan peribadi dan menjadi lebih autokratik sehingga tidak lagi memberikan perhatian kepada rakyat kebanyakan. 

Akhirnya rakyat sedar, mereka telah diperlakukan sebagai alat untuk mendapatkan kuasa, tetapi apabila berkuasa dilupakan. Lama kelamaan membangkitkan kemarahan, konflik, pemberontakan dan desakan menyingkirkan pemimpin.

Meskipun pendapat Ibn Khaldun itu mewakili analisis sejarah yang berlaku sehingga abad ke-15, realitinya masih berlaku hingga kini. Bagi menghindarkan diri dari terperangkap dengan godaan, Ibnu Khaldun menasihatkan para pemimpin agar  berhati-hati, kerana adakalanya musuh sengaja melakukan usaha untuk menjatuhkan seseorang. Hukum moral semakin menipis, yang menebal ialah aset, harta benda dan kuasa.

Menurut Ibnu Khaldun godaan juga datangnya dalam bentuk yang lain. Ia datang dalam bentuk tarikan yang boleh mencairkan iman seseorang. Bagi seorang lelaki, tarikan yang paling memukau ialah wanita cantik, seksi, mulus dan manja. Wanita tersebut bukan sahaja menjadi daya penarik bagi kepentingan dirinya sendiri, malah ada ketikanya membawa muslihat mengkhianati negara. Kisah Samson dan Delilah dalam zaman kuno boleh dijadikan contoh. Samson merupakan seorang wira muda, gagah dan perkasa. Samson tertarik dengan keayuaan Delilah. Hubungan antara kedua negara adalah saling bermusuh. Delilah dijadikan umpan untuk mengetahui rahsia kekuatan Samson yang amat sukar untuk ditundukkan. Dalam kelembuat Delilah, akhirnya Samson mendedahkan faktor utama kekuatan dirinya, iaitu rambutnya yang tidak pernah dipotong. Akhirnya, semasa terlena di atas pangkuan Delilah, rambut Samson dipotong. Samson dapat dikalahkan dan negaranya tergadai.

Bagi menghindari godaan, Ibnu Khaldun meletakkan agama sebagai pendinding kebal. Agama diberikan nilai yang tinggi dalam membentuk sesuatu peradaban. Baginya, agama adalah faktor asas terpenting bagi membentuk sebuah peradaban besar dan hebat. Agama dijadikan acuan falsafah moral yang dapat meneguhkan sesebuah peradaban.


Nurkilan Pembaca Paradigma Srikandi