Monday, 2 April 2012

UMNO : Mekanisma Diubah, Dasar Tetap Sama


SEREMBANHari ini, saya ingin melakarkan pengamatan saya selama berkecimpung didalam arena politik tanah air dari peringkat bawah hinggalah ke tahap sekarang. Apa yang ingin saya kongsikan bersama adalah tentang minat serta kecenderungan anak muda terhadap parti pusaka bangsa Melayu iaitu Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu yang lebih dikenali dengan UMNO.

Secara jujurnya ketika saya melakarkan cetusan idea dalam penulisan kali ini, saya berasa sungguh sayu, penuh alpa, kesedaran serta keinsafan betapa sayangnya kepada UMNO yang telah banyak jasanya sejak sebelum merdeka sehinggalah ke hari ini. Terfikir difikiran serta benak hati saya, adakah mereka yang seangkatan dengan saya mahupun anak muda dinegara ini dapat merasai serta menjiwai roh dan peranan UMNO terhadap orang melayu dan kemakmuran/kemajuan negara Malaysia yang kita cintai ini?


Peranan UMNO.

UMNO adalah parti politik orang Melayu. Melayu dan UMNO ada hubung kaitnya dan tidak dapat dipisahkan. UMNO juga adalah teras kepada pakatan parti politik pelbagai kaum di Malaysia melalui Perikatan pada suatu ketika dahulu dan kemudiaannya dikenali dengan Barisan Nasional (BN)

UMNO adalah parti politik yang terawal ditubuhkan dan penggerak kepada penentangan penubuhan Malayan Union di Malaya ketika itu. Umno juga memperjuangkan fasal-fasal Perlembagaan Persekutuan yang mempertahankan hak orang Melayu dan Bumiputera tanpa mendiskriminasikan hak warga negara yang lain.

Malah UMNO sehingga kini walaupun pemimpinnya datang silih berganti ianya tetap dengan dasar yang konsisten dalam memperjuangkan penyatuan rakyat, pembina kestabilan politik, sosio-ekonomi, pendidikan, sosial, kebudayaan dan keamanan negara. Apanya yang saya nyatakan ini, ianya tidak boleh dinafikan kebenarannya walaupun pahit untuk diterima atau ditelan oleh pihak pembangkang.

Sedarlah wahai semua rakyat Malaysia terutama mereka yang telah dlahirkan selepas negara mencapai kemerdekaan ataupun generasi alaf baru (bawah 40 tahun), kita harus mempelajari serta mendalami sejarah perjuangan bangsa dan negara kita ini. Kita ambil dan gunakanlah masa setengan jam sehari untuk menghayati sejarah negara, bangsa dan ketamadunan serta kemajuan yang kita perolehi. Apa yang kita nikmati, miliki serta rasai sekarang ini amat tinggi nilainya kerana ianya adalah hasil perjuangan, pengorbanan UMNO dari dulu, kini dan selamanya.


Tregedi Buruk Tsunami 2008

Apabila kita lupa, kita lalai, kita biarkan, kita jauhkan diri kita untuk menghayati sejarah, inilah yang berlaku pada tahun 2008 apabila tsunami politik negara berlaku tanpa kita duga. Kita terpukul dari Luar dan Dalam UMNO. Luar pastinya dari pembangkang manakala Dalam adalah dari kita sesama sendiri sama ada sabotaj, khianat dan sebagainya.

Kita terpengaruh dengan dakyah pembangkang kononnya membawa budaya politik baru tetapi ianya lebih kepada prinsip menghalalkan cara. Manakala kita pula sebagai pengundi dan sesetengan orang UMNO mudah terpengaruh dengan dakyah mereka. Kita semua lebih gemar dan suka kepada janji-janji kosong pembangkang, suka kepada fitnah (pembangkang) , suka kepada benda yang tidak pasti, suka kepada perpecahan hinggakan Barisan Nasional gagal memperolehi kerusi Parlimen 2/3 dan UMNO hanya memperolehi 66% daripada kerusi yang dipertandingkan. Ramai pemimpin yang hebat, berwibawa tumbang pada tsunami 2008 Prestasi buruk ini, kitalah penyebabnya dan kita “penciptanya”.


Iktibar dan Perubahan

Walaupun begitu, UMNO wajar dan perlu mengembelingkan seluruh tenaga dan kekuatannya serta mekanisma bagi menghadapi :-

Ø  Perubahan masa dan lanskap politik Malaysia.

Ø  Merealisasikan kepelbagaian kehendak rakyat jelata

Ø  Menangkis tohmahan terhadap parti dan pemimpin.(UMNO dan BN)

Ø  Menggunakan sumber dan kemudahan media baru.

Ø  Menangani/mendekati anak muda dan pengundi baru.

Ø  Meletakkan kepentingan/keutamaan parti dalam perjuangan.

Ø  Jadikan UMNO sebuah parti yang relevan tidak ketinggalan zaman.

Saya merasakan apa yang dinyatakan diatas adalah sangat penting kerana ianya adalah sebahagian daripada mekanisma asas bagi menjadikan UMNO “tak lapuk dek hujan, tak lekang dek panas”. Kita wajib melakukannya, usah kita gusar atau takut untuk melakukan perubahan mekanisma demi survival politik UMNO. Bak kata Julius Caesar, “Orang penakut itu mati berulang kali sebelum kematian yang sesungguhnya”.


Kenapa saya berani berkata tentang mekanisma/kaedah atau pun cara kita?Ini kerana ASAS, DASAR dan TUJUAN UMNO adalah TETAP SAMA dan ianya termaktub dalam perlembangaan parti. Mekanisma/Kaedah ataupun cara kita sahaja yang perlu kita ‘update’ mengikut perubahan masa yang pantas.

Ini kerana UMNO tetap dengan dasar yang dipegang iaitu :-

  • Mempertahankan kemerdekaan dan kedaulatan negara 

  • Mendukung dan mempertahankan Perlembagaan Persekutuan, Perlembagaan Negeri-negeri dan Raja Berperlembagaan

  • Menegak, mempertahankan dan mengembangkan Islam iaitu agama Persekutuan serta menghormati prinsip kebebasan beragama 

  • Mempertahankan kedaulatan rakyat dan keadilan sosial dengan mengamalkan Sistem Pemerintahan Demokrasi Berparlimen serta memajukan ekonomi rakyat Melayu dan Bumiputera khasnya dan rakyat Malaysia amnya.

  • Menjamin kedudukan Bahasa Kebangsaan (Bahasa Melayu) sebagai Bahasa Rasmi yang tunggal dan Kebudayaan Kebangsaan yang berteraskan Kebudayaan Melayu. 

  • Mewujudkan kerjasama antara kaum bagi melahirkan satu bangsa Malaysia yang kuat dan bersatu berasaskan kepada Hak-hak Istimewa Orang Melayu dan Bumiputera.

Para pembaca sekali, saya penuh yakin dan percaya ada diantaranya kita nanti akan memperlekehkan/menidakan/mempertikaikan dan kedengaran suara-suara sumbang yang berkata atau bercakap tentang penulisan saya ini seolah-oleh saya menunjuk pandai ataupun mencari nama tak kala PRU-13 menjelang tiba.


Lontaran, cetusan dan pandangan saya ini adalah ihklas demi UMNO dan untuk makluman semua, ketika penulisan ini sedang dibuat, saya sempat melihat kembali teks ucapan dasar YAB Presiden UMNO pada Persidangan UMNO 2008 dan diakhir ucapan beliau berbunyi :-

“ Demi membina masa depan, demi terus mendaya bangsa ini, kita harus melalui 3 fasa pemulihan iaitu:

1.   Fasa Pertama dan terpenting adalah memperakui kelemahan dan masalah yang kita hadapi.

2. Fasa kedua adalah untuk membuat muhasabah dan mencari penawar-penawar yang mustajab bagi memperbaiki kekurangan-kekurangan itu.

3.  Fasa ketiga pula adalah memulakan gerak kerja. Apa yang penting,    ketiga-tiga fasa ini wajib dilalui, dilakukan dengan penuh ketertiban. Jika tidak, rencana perubahan dan pembaharuan tidak akan berjaya”.

( Petikan Ucapan YAB Presiden UMNO 2008 )

Jadi jelas terbukti, saranan, amanat dan hasrat ini telah dinyatakan sendiri oleh YAB Presiden UMNO dan selari dengan apa yang saya lontarkan dalam penulisan ini.

Kepada semua, masanya telah tiba untuk kita lipatkan usaha berkali ganda serta menggunakan mekanisma/kaedah baru agar UMNO terus relevan dan mimpi buruk 2008 tidak berulang kembali. Janganlah kita mengambil sikap sambil lewa atau mengambil mudah dan berfikir tugas dan tanggungjawab ini hanya perlu dipikul oleh mereka-mereka tertentu sahaja kerana Pemikir dan Ahli Falsafah cina Tse Lao pernah berkata “Barang siapa yang menganggap segala-galanya mudah, pasti akan mengalami banyak kesulitan”.

Marilah kita renungkan bersama.

Salam Perjuangan


"Suara Belia/Anak Muda Bersatu, Tidak Dapat Dikalahkan


Wan Salwati Hj.Abdullah
Ketua Puteri UMNO Bah.Seremban / Exco Puteri UMNO Malaysia
MKT Gerakan 4B Malaysia / Presiden Majlis Belia Negeri N.Sembilan
Ahli Lembaga Penasihat IKRAR Malaysia.Untukmu Belia 50 Hari Lagi !!!
"KUASA BELIA"

Syabas dan Tahniah MBFM


Syabas dan Tahniah kepada Majlis Belia Felda Malaysia kerana berjaya menganjurkan karnival yang begitu hebat dalam usaha memertabatkan golongan belia dipersadanya. 

Apa yang menarik perhatian saya adalah kesungguhan kerajaan dalam usaha mendampingi/menjiwai/merasai/membangunkan/meningkatkan pencapaian belia bukan sahaja kepada 2 atau 3 aspek tetapi ianya secara menyeluruh dari segi Pendidikan, Ekonomi, Budaya, Kerohanian dan lagi-lain lagi yang bersangkutan dengan pergerakan pembangunan minda dan fizikal belia itu sendiri. Seperti ucapan Perdana Menteri yang dibacakan oleh Timbalannya,''Sehubungan itu, saya mahu golongan belia Felda terus memperkukuhkan misi sosial dengan memastikan golongan ini bebas dadah, jenayah dan maksiat; berpendidikan sempurna dan bekerja sebagai tenaga mahir serta berjuang untuk agama, bangsa dan tanah air".

Hari ini, belia Felda mendapat 'durian runtuh' apabila kerajaan mengumumkan bantuan berjumlah RM7.535 juta untuk golongan belia Felda bagi memperkasa golongan berkenaan. Bantuan tersebut diagihkan untuk pengurusan program Persatuan Belia Rancangan, Majlis Belia Felda Negeri dan Wilayah serta Sekretariat Permuafakatan Siswa Siswi Felda (Persada) institusi pengajian tinggi awam (IPTA). Ia turut memperuntukkan kepada Pengupayaan dan Khidmat Masyarakat Persada IPTA dan IPT swasta (IPTS) tempatan dan luar negara serta Majlis Belia Felda Malaysia (MBFM).


TPM Tan Sri Muhyiddin Yassin bersama Timb. Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Maslan (kanan) dan Pengerusi FELDA, Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad (kiri) kelihatan juga Presiden Majlis Belia Malaysia, Saudara Mohamed Maliki Mohamed Rapiee bersama-sama bermain kompang selepas melancarkan Perhimpunan Penggiat Kompang IKTIRAF yang terbesar di Malaysia dengan seramai 10,241 peserta mengambil bahagian dari seluruh Malaysia yang diiktiraf Malaysia Book of Records di Dataran Merdeka, Kuala Lumpur hari ini. Karnival tiga hari bermula 30 Mac hingga 1 April dirasmikan Timbalan Perdana Menteri bertemakan "Menjunjung Transformasi Bangsa

 
 
Salam Perjuangan

"Suara Belia/Anak Muda Bersatu, Tidak Dapat Dikalahkan"


Wan Salwati Hj.Abdullah
Ketua Puteri UMNO Bah.Seremban / Exco Puteri UMNO Malaysia
MKT Gerakan 4B Malaysia / Presiden Majlis Belia Negeri N.Sembilan
Ahli Lembaga Penasihat IKRAR Malaysia.Untukmu Belia 51 Hari Lagi !!!
"KUASA BELIA"


MBN Bersama MBDBM (02hb.April 2012)Majlis Belia Negeri, Negeri Sembilan hari ini mengadakan perbincangan dua hala bersama Majlis Belia Daerah Brunei Muara bertempat di Hotel Sutera Seremban2. Seremban, Negeri Sembilan Darul Khusus,

Perbincangan ini bertujuan menyambung semula MOU yang pernah dibuat pada tahun 1997 yang lalu. Ianya adalah langkah awal bagi meneruskan hubungan dua hala diantara MBNNS dengan MBDBM.

Perbincangan ini disertai oleh Mantan Presiden MBNNS iaitu Y.Bhg.Dato' Hj. Mohd Nor Nordin b Adbullah, En.Khaidir b.Jamal, Saudara Wan Mohd Fazamy Azwandy Mohd Razali, Setiausaha Agung MBNNS Saudara Kahar Kamaruddin dan saya sendiri selaku Presiden MBNNS bersama Jawatankuasa Teringgi MBN.NS. Hasil perbincangan ini akan dibawa ke mesyuarat exco yang akan datang untuk dibincangkan dengan lebih terperinci dan dihalusi bersama.

Manakala Majlis Belia Daerah Brunei Muara (MBDBM) diwakili oleh Tn.Hj .Awang Mohd Yusof b Hj. Awang Murni ( Naib Yang DiPertua MBDBM), Hj.Jawawi Hj.Ahmad (Timb.YDP MBDBM), Hj.Osman Pehin b. Dato'Hj.Mohd Tamin (Bendahari Agung MBDBM)

Semoga perbincangan ini dapat mengeratkan hubungan yang telah terjalin demi kemajuan belia Brunei dan N.Sembilan.


Sekitar perbincangan diantara MBN.NS dengan MBDBM.
Salam Perjuangan

"Suara Belia/Anak Muda Bersatu, Tidak Dapat Dikalahkan"


Wan Salwati Hj.Abdullah
Ketua Puteri UMNO Bah.Seremban / Exco Puteri UMNO Malaysia
MKT Gerakan 4B Malaysia / Presiden Majlis Belia Negeri N.Sembilan
Ahli Lembaga Penasihat IKRAR Malaysia.Untukmu Belia 51 Hari Lagi !!!
"KUASA BELIA"


INGATAN SUA UMNO KEPADA SEMUA


SEREMBAN


Setiausaha Agung UMNO Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor hari ini menggesa anggota Umno supaya segera menjauhi sindrom kecewa akibat tidak mendapat sesuatu yang dihajati sehingga sanggup mengkritik parti

Beliau berkata sindrom kecewa itu dibimbangi akan memudaratkan parti sehingga menyebabkan kelahiran golongan ‘anai-anai’ atau ‘gunting dalam lipatan’ di kalangan anggota parti sedangkan mereka seharusnya meneruskan perjuangan UMNO dan bukannya terus dikuasai rasa kecewa.

“Ada yang maki UMNO. Kata UMNO ini busuk kerana mereka kecewa tidak dapat jawatan (dalam parti) atau barangkali kecewa tidak dapat rumah Perumahan Rakyat 1Malaysia.

“Ada juga yang kecewa tidak dapat projek, kecewa tidak dapat jumpa Perdana Menteri. Inilah masalah bangsa kita kerana ada sindrom kecewa ini,”. Tengku Adnan yang juga anggota Parlimen Putrajaya turut menasihatkan anggota UMNO supaya tidak terlalu mementingkan jawatan dalam parti, sebaliknya  memfokuskan kepada persediaan menghadapai pilihan raya umum ke-13 akan datang.

“Berhentilah daripada soal siapa nak jadi ketua bahagian, siapa nak jadi timbalan ketua bahagian, naib ketua bahagian, ketua Pemuda, ketua Wanita. Berhentilah daripada bertelagah sesama sendiri kerana jawatan,” kata beliau.

Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berharap anggota parti di akar umbi akan menerapkan ‘mood’ pilihan raya dalam setiap persidangan tahunan cawangan yang akan bermula pada 1 April hingga 15 Jun ini.

“Diharap cawangan-cawangan akan bersidang mengikut kehendak Perlembagaan parti dan sebagaimana yang digariskan dalam Akta Pertubuhan di samping menggunakan persidangan tersebut untuk menyemak ahli-ahli yang menjadi pengundi di kawasan masing-masing.” Ujarnya, tiada parti yang boleh melaksanakan tanggungjawab sebagaimana UMNO.

PS memang mengalu-alukan agarkan penyatuan dalam gerak kerja dan menerapkan mood bagi menghadapi pilihan raya ke 13 ini amat penting dan harus bermula sekarang. SIAPA YANG MENJADI CALON itu bukan persoalannya. Ianya adalah hak mutlak Presiden parti yang berkehendak sipolan atau sipolan itu menjadi calon kepada UMNO mahupun BN. Tugas yang paling utama adalah memenangkan calon kita.
"Biar berputih tulang, jangan berputih mata".

Jadikanlah pengajaran daripada episod yang lalu....yang rugi adalah UMNO dan BN. Kita sebagai manusia yang mempunyai akal fikiran yang matang sudah pasti dapat berfikir secara rasionalnya jika kuasa tiada ditangan kita.

Bersatu untuk mencapai KEMENANGAN dan KEMENANGAN tidak datang tanpa usaha yang gigih.

Salam Perjuangan


"Suara Belia/Anak Muda Bersatu, Tidak Dapat Dikalahkan"

Wan Salwati Hj.Abdullah
Ketua Puteri UMNO Bah.Seremban / Exco Puteri UMNO Malaysia
MKT Gerakan 4B Malaysia / Presiden Majlis Belia Negeri N.Sembilan
Ahli Lembaga Penasihat IKRAR Malaysia.Untukmu Belia 51 Hari Lagi !!!

"KUASA BELIA"Santai Bersama Persatuan Belia Dinamik Barat (PBDB)
Sempena Penyampaian Sijil Penghargaan 
Kepada Sukarelawan ARPRM (01.April 2012)
Bagi  Program Formula 1 Grand Prix 2012 Di Sepang.