Thursday, 1 March 2012

Berita Terbaru !!!!

JEMPUTAN BERDISKUSI OLEH PRESIDEN MBNNS KEPADA BLOGGER PANEH MIANG

Di atas Kenyataan yang tidak berasas dan tidak bertanggungjawab oleh Blogger Paneh Miang, selaku Presiden MBNNS Wan Salwati Bt.Hj Abdullah telah membuat Kenyataan Rasmi menjemput pemilik/penulis Blogger Paneh Miang untuk Berdiskusi secara Ilmiah dan Interlektual demi kecemerlangan Belia Negeri Sembilan dan juga difahamkan tarikh tutup untuk memberi jawapan diatas pelawaan ini adalah sehingga 10hb.Mac 2012.

Berikut Kenyataan Rasmi Presiden MBN.N,Sembilan.(01hb-Mac-2012)


Assalamualaikum....kepada sahabat Paneh Miang, saya selaku Presiden MBNNS rasa terpanggil untuk memberi kenyataan yang diutarakan sepertimana yang dipaparkan dilaman blog ini.

Tidak pernah terlintas dihati saya untuk menyatakan sebarang kenyataan di blog ini tetapi diatas kepentingan Belia N.Sembilan, saya ingin menyatakan bahawa, golongan belia di N.Sembilan perlu diberi ruang / peluang untuk bersama-sama dalam program yang diadakan demi menarik minat seluruh golongan belia yang ada.

Sebagai seorang pemimpin, saya perlu terus mendampingi mereka agar mereka dapat dihargai dan diperlukan bersama-sama dengan yang lain agar tiada golongan belia tercicir atau tertinggal.

Adakah menjadi kesalahan utk seorang pemimpin berpoco-poco? Adakah menjadi kesalahan untuk menyesuaikan diri dengan setiap program belia yang pelbagai? Kenapa kita harus membataskan / menghadkan kepimpinan yang ada selagi ianya melibatkan kepentingan golongan Belia dan tiada siapa pun pemimpin Negeri / Negara dan Dunia yang sanggup membataskan / menghadkan kepimpinannya? Sesungguhnya dunia mengakui bahawa kepimpinan yg besar kelompok sasarannya dengan pelbagai idealisma adalah dari kepimpinan Belia.

Adakah isu ini dibangkitkan kerana MBNNS dipimpin oleh seorang wanita? Saya tampil sebagai seorang Presiden MBNNS adalah secara demokrasi yang dipilih oleh perwakilan.

Tentang program yang diadakan semasa karnival,ianya perlu dilihat secara menyeluruh. Ini kerana BELIA dibadani atau ditunjangi dengan pelbagai latar belakang persatuan.

Adakah hanya program skima atau formal sahaja yang perlu ditampilkan? Bagaimana pula mereka yang Tidak Berpersatuan, Mat Rempit dan sebagainya?

Jadi, janganlah kita sempitkan pemikiran dan membataskan untuk kepentingan belia. Inilah sebenarnya GENERASI MUDA PENYAMBUNG WARISAN yang harus kita dekati.

Memang saya akui, beberapa kelemahan dan kekurangan terdapat semasa Karnival ini berlangsung, tetapi tidak menjadi halangan bagi MBN untuk terus melangkah. Ini kerana ianya adalah kali pertama MBN menganjurkan program besar seperti itu dan seharusnya Paneh Miang memberi galakkan dan sokongan kepada MBN untuk terus dan terus maju kedepan. Bukannya kritikan dan cemuhan seperti yang dilakukan.

Oleh yang demikan, saya selaku Presiden MBNNS ingin membuat Jemputan Rasmi kepada Pemilik Paneh Miang dan sahabatnya untuk Berdiskusi secara Ilmiah dan Intelektual demi kepentingan serta kemajuan Belia N.Sembilan.

Jemputan Rasmi ini juga diberikan kepada YB.Dato'Abd. Samad Ibrahim selaku Exco yang menjaga hal ehwal belia.

Diharap Paneh Miang dapat menberikan jawapan sebelum 10hb Mac 2012.

Kepada seluruh sahabat-sahabat warga Paneh Miang, semoga kita ditemukan dalam Diskusi ilmu itu nanti.

Terima Kasih untuk seluruh sahabat.

"Transformasi Paradigma Belia Alaf Baru"

Yang Benar.

Wan Salwati Bt Hj.Abdullah
Presiden
Majlis Belia N.Sembilan

s/k: YB.Dato'Abd.Samad Ibrahim
 

Surat Mantan Perdana Menteri Malaysia Kepada 3 Perdana Menteri Israel

Baca dan Bukakan Minda Anda

Ps ingin mengajak para pembaca untuk memahami, menghayati dan menilai  isikandungan surat mantan Perdana Menteri kita Y.Bhg Tun Dr.Mahathir kepada 3 Perdana Menteri Israel. berkaitan rakyat Palestin serta Perjanjian Damai demi kesejahteraan bumi Palestin.

Oleh itu, kita sebagai anak Malaysia seharusnya bersyukur dan bertuah kerana berada didalam sebuah negara yang aman dan makmur tanpa ada sebarang kekacauan dan keganasan. Jadi janganlah kita menjadi penyebab kepada kehancuran diatas nikmat yang telah diberikan.

Kepada Belia dan Anak Muda, seruan PS agar kita menghargai nilai erti sebenar kemerdekaan. Ini kerana kemerdekaan yang dimiliki pada hari ini adalah pengorbanan yang besar dari kita yang terdahulu.  Kekalkan apa yang kita miliki hari ini agar kita tidak mengemis di kemudian hari kelak.

Selamat membaca......

Surat Dr Mahathir Kepada Yitzhak Rabin (Surat Pertama)

Berikut ialah surat yang ditulis bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad kepada Perdana Menteri Israel Yitzhak Rabin pada 1993, seperti yang dikeluarkan Kementerian Luar di sini, Rabu.

PERDANA MENTERI MALAYSIA 21 Disember 1993

Tuan Yang Terutama
Tuan Yitzhak Rabin
Perdana Menteri Israel
JERUSALEM

Saya ingin mengucapkan terima kasih atas surat tuan bertarikh 17 Oktober memaklumkan saya mengenai Perjanjian Prinsip dan Pengiktirafan Bersama antara Israel dan PLO.

Kerajaan saya menyokong perkembangan positif ini dan menganggapnya sebagai satu langkah awal ke arah merealisasikan satu penyelesaian yang komprehensif kepada masalah Timur Tengah. Sebagai tanda sokongan Malaysia terhadap perkembangan ini, negara saya telah diwakili pada Persidangan Penderma bagi menyokong proses damai Timur Tengah yang diadakan di Washington dan seterusnya berjanji untuk memberi sumbangan kewangan yang sederhana kepada rakyat Palestin bagi membantu dalam tugas-tugas baru mereka.

Kerajaan saya juga menawarkan bantuan teknikal kepada rakyat Palestin di bawah Program Kerjasama Teknikal Malaysia.Demi prinsip umum, Malaysia bersedia untuk membina hubungan dengan Israel pada masa yang sesuai.

Sementara itu, saya ingin melihat kemajuan ketara dalam pelaksanaan perjanjian damai. Masalah Timur Tengah terutamanya isu Palestin telah menjadi punca ketidakstabilan di rantau itu dan saya berharap perjanjian baru-baru ini antara Israel dan PLO akan menyumbang kepada keamanan yang berpanjangan di kawasan itu.

Saya berharap kepada hubungan yang biasa dengan Israel (ayat yang terakhir ini bertulis tangan)

DR. MAHATHIR BIN MOHAMAD


Surat Dr Mahathir Kepada Benjamin Netanyahu (Surat Kedua)

Berikut adalah surat yang ditulis oleh bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad kepada Benjamin Netanyahu, Perdana Menteri Israel pada 1997, seperti yang dikeluarkan oleh Kementerian Luar di sini.

PERDANA MENTERI MALAYSIA 14 Mac 1997

Tuan Yang Terutama
Tuan Benjamin Netanyahu
Perdana Menteri Israel
Jerusalem

Surat tuan bertarikh 23 Januari hanya sampai kepada saya semalam. Saya amat menghargai susah payah tuan untuk memaklumkan kepada saya situasi di Palestin dan rantau berkenaan. Malangnya sebahagian besar daripada perkara yang tuan nyatakan itu telahpun berubah dengan begitu pantas.

Malaysia percaya kepada keamanan dan penyelesaian masalah antara negara berjiran menerusi rundingan. Sebagai jalan keluar terakhir, kami beralih kepada pihak ketiga. Dalam pertikaian berhubung wilayah antara Malaysia dan Singapura dan Malaysia dan Indonesia kami bersetuju menyerahkan kepada Mahkamah Dunia untuk memutuskannya. Pertikaian antara Malaysia dan Thailand berhubung wilayah perairan diselesaikan dengan persetujuan untuk berkongsi sumber bukan marin dengan saksama.

Di dalam negara, ketidaksamaan dalam pengagihan kekayaan antara penduduk pribumi dan kalangan yang asalnya pendatang diselesaikan menerusi tindakan afirmatif di mana golongan miskin akan memperoleh perkongsian yang lebih besar daripada kek ekonomi yang semakin berkembang tetapi tidak ada tindakan merampas dan mengagihkan semula apa yang telahpun menjadi kepunyaan keturunan kalangan pendatang. Setiap orang menikmati pembahagian yang agak adil sekarang dan setiap orang agak berpuas hati. Hubungan antara kaum yang berbeza di Malaysia adalah baik dan tidak porak-peranda.

Perkara penting yang ingin saya tekankan ialah untuk tidak mengambil apa yang telahpun menjadi kepunyaan orang lain sungguhpun daripada segi sejarah, ia mungkin kepunyaan tuan. Akhir-akhir ini Israel telah merobohkan penempatan Arab dalam usaha mendirikan rumah bagi rakyat Israel. Seluruh dunia, termasuk sekutu tuan, Amerika Syarikat, mengutuk tindakan ini. Namun Israel tetap meneruskan juga.

Tuan mengutuk Syria kerana membuat ancaman. Bagaimanapun ancaman mereka adalah respons kepada tindakan tuan sendiri. Jika tuan secara paksa merampas tanah dan harta benda kepunyaan penduduk Palestin, satu-satunya respons sekiranya mereka tidak bertindak secara ganas terhadap tuan, adalah dengan mengancam untuk bertindak menentang tuan. Jika mereka tidak boleh bertinda balas dan mereka tidak boleh menyuarakan tindak balas yang dihasratkan itu, maka mereka terpaksa tunduk kepada semua tindakan tuan tidak kira bagaimana salah sekalipun. Apa yang tuan lakukan sekarang bertentangan dengan semangat dan surat proses perdamaian yang dipersetujui oleh pendahulu tuan. Bagaimanakah kami boleh mempercayai Israel jika sesuatu perubahan dalam kerajaan menyangkal jaminan yang diberi dengan rasminya oleh sebuah Kerajaan Israel. Tolong pertimbangkan semula keputusan tuan untuk membina penempatan baru Yahudi di tanah Arab.

Belia-belia Israel ada di sini. Hasrat kami ialah untuk menunjukkan kepada mereka bahawa umat Islam adalah manusia rasional biasa yang mahu hidup dalam keamanan dan kebebasan. Kami berharap mereka akan mempunyai tanggapan baru terhadap umat Islam dan Islam. Akan berlaku penyimpangan dalam kalangan umat Islam tetapi penyimpangan turut berlaku dalam kalangan Yahudi dan Kristian serta penganut setiap agama. Tiada agama yang seharusnya dihakimi berdasarkan penyimpangan ini. Kami berharap kalangan belia ini akan memahami umat Islam dengan lebih baik dan akan mahu berbaik-baik dengan mereka. Untuk mengecap keamanan tuan perlu melakukan pengorbanan. Penduduk Palestin tidak lagi mendesak penyingkiran Israel. Mereka malah bersedia untuk berkongsi Jerusalem dengan tuan. Mereka telah melakukan pengorbanan.

Kita harus ingat apabila Yahudi diperlakukan dengan kejam di Eropah, mereka seringkali menemui perlindungan dalam kalangan umat Islam di negara-negara Islam. Kami tidak menganggap rakyat Israel sebagai seteru abadi. Namun kami tidak boleh menahan rasa simpati terhadap penduduk Palestin kerana tanah air mereka dirampas daripada mereka sekarang. Ia mungkin menjadi kepunyaan Yahudi tiga ribu tahun yang lalu. Banyak tanah tradisional Melayu yang telah menjadi sebahagian daripada Thailand. Tetapi kami tidak menuntut Selatan Thailand untuk menjadi sebahagian daripada Malaysia. Jika kita pergi terlalu jauh ke masa lampau, kita tidak boleh hidup bersama jiran-jiran kita.

Kami bersedia untuk mengadakan kerjasama ekonomi dan teknologi dengan Israel tetapi kami masih belum boleh berbuat demikian kerana tuan belum memenuhi komitmen yang dibuat oleh Kerajaan Israel yang sah. Kami ingin memikirkan bahawa sebaik sahaja kami mewujudkan hubungan dengan tuan, ia akan hubungan yang menjadi tetap.

DR MAHATHIR BIN MOHAMAD


Surat Dr Mahathir Kepada Ehud Barak (Surat Ketiga)

Berikut ialah surat yang ditulis bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad kepada Perdana Menteri Israel Ehud Barak yang baru dipilih pada 1999, seperti yang dikeluarkan Kementerian Luar di sini.

PERDANA MENTERI MALAYSIA 8 Jun 1999

Tuan Yang Terutama
Encik Ehud Barak
Perdana Menteri Israel
TEL AVIV

Tuan Yang Terutama,

Saya ingin menyampaikan ucapan tahniah atas kemenangan tuan dalam pilihan raya baru-baru ini. Dengan mandat yang cukup meyakinkan, saya berharap tuan dan rakan gabungan tuan akan dapat memimpin masa depan rakyat Israel di ambang Abad baru.

Saya ingin mengambil peluang ini untuk mengulangi pendirian Malaysia yang sentiasa memperjuangkan keamanan dan penyelesaian masalah antara jiran menerusi rundingan. Oleh itu menjadi harapan kami untuk melihat pelaksanaan bersama perjanjian yang ditandatangani antara PLO dan Israel. Kami juga percaya jika proses perdamaian hendak diselamatkan, langkah-langkah berkesan mesti diambil untuk memenuhi komitmen.

Sebagai rakan penting dalam proses damai adalah mustahak bagi Israel lebih bersedia bertolak ansor. Rakyat Palestin telah membuat pengorbanan besar. Mereka tidak lagi menuntut penghapusan negara Israel. Mereka malah sedia berkongsi Baitulmaqdis dengan anda. Oleh itu kini masanya bagi Israel memberi respons positif demi mempertahankan harapan rakyat di Palestin dan Israel. Komitmen mulia yang dibuat oleh Kerajaan sebelumnyua mesti dihormati. Jika tidak saya bimbang, akan wujud suasana konflik dan ketidakstabilan serantau yang berkekalan menjangkau ke Abad akan datang. Ini adalah prospek yang mesti dielakkan.

Pokok masalah ialah bahawa tiada pihak yang harus kembali kepada cara lama merundingkan apa yang dimiliki pihak lain, di satu nada dan menghasut kebencian dan keganasan, pada nada lain. Malaysia tidak dapat membiarkan keganasan oleh mana-mana pihak, sama ada rakan atau musuh. Mana-mana negara yang merampas tanah dan harta orang lain, atau menghapus tempat tinggal orang lain untuk mendirikan penempatan mereka sendiri tidak boleh dianggap bersikap jujur mahukan perdamaian.

Malaysia yakin penuh bahawa keselamatan semua negara di Asia Barat dapat dijamin dengan kewujudan perdamaian yang adil, berkekalan, dan komprehensif di rantau berkenaan. Ini mestilah berdasarkan pada prinsip “pertukaran tanah untuk perdamaian” dan penubuhan sebuah negara Palestin merdeka dengan Baitulmaqdis Timur sebagai ibu negaranya.

Dunia berharap Israel di bawah kepimpinan tuan, mengetengahkan proses damai dengan iltizam yang tulen. Saya sesungguhnya berharap pencapaian penyelesaian komprehensif di rantau tersebut akan membolehkan Malaysia melihat dengan realistik langkah positif ke arah penubuhan hubungan biasa dengan Israel.

Yang Ikhlas

Dr Mahathir Bin Mohamad